Babalar Günü

Resim
Bu sene 21 Haziran Pazar günü kutlanacak olan Babalar Gününün tarihçesine bakacak olursak: "Bir Amerikan İç Savaşı gazisinin kızı olan Sonora Smart Dodd, Anneler Günü gibi babaların da bir günü olması gerektiğini düşünmekteydi. Dodd'un babası annelerinin yokluğunda altı çocuğunu tek başına büyütmüştü. Babasının doğum günü olan 5 Haziran'ın Babalar Günü ilan edilmesi için çalışmalara başlamış ama bu çalışmalar o tarihe yetişemeyerek kutlamalar haziran ayının üçüncü pazar gününe ertelenmiştir. Babalar Günü ilk kez 19 Haziran 1910'da Washington'un Spokane şehrinde kutlanmıştır. 1924 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Calvin Coolidge kutlamaları desteklemiş; ama resmi olarak Babalar Günü ilan etmemiştir. 1966 yılında ise o dönemin başkanı Lyndon Johnson, her yıl haziran ayının üçüncü pazarının Babalar Günü olarak kutlanacağını açıklayan bir bildiri yayımlamıştır. 1972 yılındaysa başkan Richard Nixon'ın imzasıyla Babalar Günü yasal olarak ABD'de resmi t...

Pardus 2011

Tux, as originally drawn by Larry EwingImage via WikipediaPARDUS Nedir?
Bunun cevabını, öncelikle, PARDUS'u geliştiren ekibi bünyesinde barındıran TÜBİTAK-UEKAE'nin sitesinden alalım:

"PARDUS, TÜBİTAK-UEKAE (Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü) bünyesinde yürütülen bir işletim sistemi geliştirme projesidir. PARDUS açık kaynak kodlu ve GPL (GNU Genel Kamu Lisansı) ile dağıtılan bir özgür yazılımdır.

PARDUS, bilişim okur-yazarlığına sahip bilgisayar kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçlarını karşılayan, mevcut Linux dağıtımlarının üstün taraflarını kavram, mimari ya da kod olarak kullanan ulusal işletim sistemidir."Biraz daha açmak gerekirse, PARDUS; en güncel Linux çekirdeği üzerine, kullanıcıya gerekli yazım, çizim, oyun, eğitim, müzik, video, internet, sohbet vs. tüm programların eklenmesi suretiyle hazırlanmış, Türkçe olarak kullanıcılara sunulan, hem kendisi hem de bileşenleri "Açık Kaynak Kodlu" olan ulusal işletim sistemimizdir.

Ancak hedef sadece Türkiye'de değil tüm dünyada kullanılabilecek bir işletim sistemi hazırlamak olduğundan, PARDUS sürümleri, İngilizce olarak da hazırlanmakta ve bu konudaki talep ve kullanım oranı da gün geçtikçe artmaktadır.

Neden PARDUS'u seçmemiz, desteklememiz gerektiği konusunda da şöyle bir yazı var ki, bence günümüz teknoloji dünyasında okumadan geçilmemesi gerekiyor;
http://www.uludag.org.tr/hakkinda/

Ama kısaca özetlemek gerekirse;


PARDUS; tümüyle ücretsizdir. Hem de sadece işletim sisteminden bahsetmiyorum. PARDUS ile yüklü gelen ya da sonradan yükleyebileceğiniz tüm programlar da ücretsizdir (ofis ve internet uygulamaları, çizim, resim, fotoğraf, ses ve video araçları, oyunlar vs.) .
PARDUS; Açık Kaynak yapısı ile tümüyle şeffaftır. Yani programı oluşturan kaynak kodunu herkes görebilir, inceleyebilir. Bu da sizleri "Acaba bilgisayarım kişisel bilgilerimi başkasıyla paylaşıyor mu?" paranoyasından kurtarır. Ayrıca bu, PARDUS'a katkı sağlamak isteyen programcıların da önünü açar ve isteyen herkesin çorbada tuzunun bulunmasını sağlar.
PARDUS; virüslerin pek etkin olmadığı, kabussuz bir çalışma ortamı sağlar.
PARDUS; sadece Türkiye'deki ekip ya da katkıcılar ile değil, modüler yapısı sayesinde, her gün ve her saniye, dünyanın her yerindeki açık kaynak gönüllüleri tarafından geliştirilmekte ve güncellenmektedir.
PARDUS, özellikle son 64bit sürümü ile bir performans canavarıdır. Ama bunu yaparken sizden ultra yüksek ve pahalı bir donanım (yüksek CPU hızları, yüksek RAM vs.) istemez. Gereksiz uygulamaları kurmazsanız eski bilgisayarlarınızda bile rahatlıkla çalıştırabilirsiniz. Kalenderdir, "neka ekmek oka köfte" zihniyetindedir. :)
PARDUS; BİZİM'dir. Tümüyle kollektif bir projedir. Kapısı, katkı sağlamak isteyen herkese açıktır. Bu heyecanı www.ozgurlukicin.com adresinden siz de kolaylıkla yaşayabilirsiniz.

PARDUS'u nereden, nasıl yükleyebilirim:
PARDUS'u, TÜBİTAK-UEKAE'nin sitesinden; http://www.uludag.org.tr/indir/, ya da PARDUS ve özgür yazılım gönüllülerinden oluşan topluluk sitesi; Özgürlük İçin'dekihttp://www.ozgurlukicin.com/indir/ adresinden bilgisayarınıza indirip CD'ye, DVD'ye yazarak ya da Flash Bellek ya da Harici Harddisk'inize kurarak kullanabilirsiniz.


Benim PARDUS Deneyimim:
Daha önceki birkaç başka Linux dağıtımı denememden ve 2008 versiyonundan sonra, PARDUS'un 32 bit 2009.2 versiyonunu bilgisayarıma kurdum ve çok memnun kaldım.
Ayrıca, PARDUS 2011'in Beta sürümünün de 64 bit Live CD sürümünü indirip CD'ye yazdım ve yeni 4 çekirdekli, 4 GB Ram'li Samsung notebook'umda denedim. CD'den çalışmasına rağmen oldukça hızlıydı ve ilk defa bilgisayarımdaki 4 GB RAM'in tamamını kullanmanın hazzını yaşadım (normalde o bilgisayarda 32 bit Windows 7 işletim sistemi yüklü ve RAM'i 3 GB olarak görebiliyor).



PARDUS, üzerinde çalışılmaya başlandığı 2003 yılından bu yana oldukça gelişti ve artık neredeyse tüm donanımları ve çevre birimlerini sorunsuz tanıyıp gerekli sürücüleri yükleyebilecek hale geldi. Üstelik artık bilgisayarınız için gerekli neredeyse tüm yazılımlar da otomatik yüklü olarak geliyor. Mes
ela dökümanlar için LibreOffice (eski OpenOffice), müzik için Amorak, video için Dragon Player, vs. vs.

Bu arada, PARDUS 2011'in kararlı sürümü 21 Ocak 2011'in ilk dakikaklarında ftp server'daki yerini aldı. Daha kurup incelemedim. Ama şimdiden hayırlı ve uğurlu olsun!!!


PARDUS 2011'de Bizi Neler Bekliyor?
32 ve 64 bit iki farklı sürüm,
Son Linux çekirdeği 2.6.37,
En güncel yazılım bileşenleri:

KDE 4.5.5 Yazılım Seçkisi,
Mozilla Firefox 4.0 web tarayıcısı
LibreOffice 3.3 ofis araçları,
Gimp 2.6.11 grafik düzenleme yazılımı,
Clementine 0.6 müzikçalar,
DigiKam 1.7.0 fotoğraf yönetim aracı,
3G modem bağlantı desteği,
USB bellek üzerinden de kurulabilme,
3.800 üzerinde paketten oluşan zengin uygulama deposu,
Harici diskleri yönetmek, tek tıkla yapabileceğiniz bir işlemle artık çok daha kolay!
PARDUS kurulum aracı YALI, artık LVM/RAID ve UUID desteklerine sahip,
Paket Yöneticisi artık çok daha fazla bilgi sunuyor. Programları kurmadan önce görebileceksiniz ve beğeninize göre oylayabileceksiniz!
NVIDIA, ATI ve Intel ekran kartı sürücüleri için pek çok iyileştirme,
Kaptan, kurulumdan sonra size eskisinden çok daha fazla yardımcı oluyor :).Son söz olarak:

Özgürlük ve gelecek için PARDUS!

Enhanced by Zemanta

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çernobil'de Maske taksak Sarı Humma'ya yakalanır mıyız?

Scirra Construct 2 ile HTML 5 Oyun Yapalım

Dolar Fiyatı ile Jet Sosyete'den Koca Bulma Sanatı