Babalar Günü

Resim
Bu sene 21 Haziran Pazar günü kutlanacak olan Babalar Gününün tarihçesine bakacak olursak: "Bir Amerikan İç Savaşı gazisinin kızı olan Sonora Smart Dodd, Anneler Günü gibi babaların da bir günü olması gerektiğini düşünmekteydi. Dodd'un babası annelerinin yokluğunda altı çocuğunu tek başına büyütmüştü. Babasının doğum günü olan 5 Haziran'ın Babalar Günü ilan edilmesi için çalışmalara başlamış ama bu çalışmalar o tarihe yetişemeyerek kutlamalar haziran ayının üçüncü pazar gününe ertelenmiştir. Babalar Günü ilk kez 19 Haziran 1910'da Washington'un Spokane şehrinde kutlanmıştır. 1924 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Calvin Coolidge kutlamaları desteklemiş; ama resmi olarak Babalar Günü ilan etmemiştir. 1966 yılında ise o dönemin başkanı Lyndon Johnson, her yıl haziran ayının üçüncü pazarının Babalar Günü olarak kutlanacağını açıklayan bir bildiri yayımlamıştır. 1972 yılındaysa başkan Richard Nixon'ın imzasıyla Babalar Günü yasal olarak ABD'de resmi t...

Bilgisayar Tarihim


Google Sites altında, kendi bilgisayar tarihimle alakalı bir site oluşturmuştum. Ancak son zamanlarda erişilemediğini farkettiğim için oradaki yazıları kısım kısım bu blog'a taşıyacağım.

İşte ilk kısmı:


Bu sitede, o zamanları yaşamamış günümüz genç bilgisayar kullanıcılarına; bilgisayarın, 80'li yılların ortalarından 8bit ile başlayıp, günümüzde 64bit'e kadar uzanan tarihsel gelişimini anlatmak istiyorum.
Bu elbette ki resmi ya da ansiklopedik bir tarih olmayacak.
Benim özelimde, ama sonuçta Türkiye ve hatta Dünya genelinde bilgisayarların donanım ve yazılım anlamındaki gelişimi ve bunun bizlerin hayatına yansımaları konularından, yer yer subjektif öğeler içermesine de özellikle dikkat ederek bahsetmek istiyorum.
Umarım hem eğitici hem de eğlenceli olur...
Erkek kardeşimle birlikte babamı razı etmek için attığımız binbir taklanın ardından, ortaokul sıralarında aldığımız 8 bit'lik Sinclair ZX Spectrum 128k +2 modeli ile başladı bilgisayar serüvenim. Daha sonra üniversitedeki ev arkadaşım İsmail'in Commodore 64'ü ile devam etti. Yine üniversite yıllarında kısa bir süre Amiga oyunları oynama fırsatı buldum.
Üniversitenin son yıllarında DOS ile PC'ye geçip o günden bugüne kadar; Windows 3.1, 3.11 Workgroup, 95, 98, NT, Me, 2000, XP, Vista ve Windows 7 işletim sistemlerini kullandım ve hatta iş hayatımda bu sistemler konusunda teknik destek hizmeti verdim.
Son olarak, "PARDUS" ile tanıştım. Şu an ikisi ev biri iş olmak üzere toplamda 3 ayrı bilgisayarımda bu saydığım sistemlerin 7 tanesini birden kullanıyorum. Nasıl mı??? İşte şöyle;

1. İş bilgisayarı üzerinde; Windows 7 Proffesional - 32 bit
2. Ev bilgisayarı 1 üzerinde; Birincil işletim sistemi: Windows 7 Home - 32 bit
3. Ev bilgisayarı 1 üzerinde; Birincil işletim sistemi: Windows 7 Home - 32 bit üzerinde Spectrum Emulatörü (ne de olsa ilk göz ağrım!)
4. Ev bilgisayarı 1 üzerinde; Birincil işletim sistemi: Windows 7 Home - 32 bit Commodore Emulatörü (zamanının ötesindeki bilgisayar!)
5. Ev bilgisayarı 1 üzerinde; Birincil işletim sistemi: Windows 7 Home - 32 bit üzerinde Amiga Emulatörü (bilgisayarın grafik ve ses konusunda neler yapılabileceğini gösteren harika!)
6. Ev bilgisayarı 2 üzerinde; Birincil işletim sistemi: Pardus 2009.2 (hem özgür hem de bizim olan işletim sistemi)
7. Ev bilgisayarı 1 üzerinde; LiveCD olarak: 64 bit Pardus 2011 Beta.

Sinclair 48K ZX Spectrum computer (1982)Image via Wikipedia

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çernobil'de Maske taksak Sarı Humma'ya yakalanır mıyız?

Scirra Construct 2 ile HTML 5 Oyun Yapalım

Dolar Fiyatı ile Jet Sosyete'den Koca Bulma Sanatı