Babalar Günü

Resim
Bu sene 21 Haziran Pazar günü kutlanacak olan Babalar Gününün tarihçesine bakacak olursak: "Bir Amerikan İç Savaşı gazisinin kızı olan Sonora Smart Dodd, Anneler Günü gibi babaların da bir günü olması gerektiğini düşünmekteydi. Dodd'un babası annelerinin yokluğunda altı çocuğunu tek başına büyütmüştü. Babasının doğum günü olan 5 Haziran'ın Babalar Günü ilan edilmesi için çalışmalara başlamış ama bu çalışmalar o tarihe yetişemeyerek kutlamalar haziran ayının üçüncü pazar gününe ertelenmiştir. Babalar Günü ilk kez 19 Haziran 1910'da Washington'un Spokane şehrinde kutlanmıştır. 1924 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Calvin Coolidge kutlamaları desteklemiş; ama resmi olarak Babalar Günü ilan etmemiştir. 1966 yılında ise o dönemin başkanı Lyndon Johnson, her yıl haziran ayının üçüncü pazarının Babalar Günü olarak kutlanacağını açıklayan bir bildiri yayımlamıştır. 1972 yılındaysa başkan Richard Nixon'ın imzasıyla Babalar Günü yasal olarak ABD'de resmi t...

Commodore 64

Commodore 64 computer (1982). Post processing:...Image via WikipediaTüm zamanların en çok satan bilgisayarı (30 milyon adet) ünvanını alan, 64Kbyte hafızaya, meşhur SID ses yongası ile VIC görüntü yongalarına sahip, 6510 işlemci tabanlı, NTSC versiyonu 1.02MHz, PAL versiyonu 0.98Mhz saat hızlarında çalışan, kült olmuş 8 bit bilgisayardır. C64, C=64 veya CBM64 olarak da bilinir.

Kendisi ile üniversite yıllarımda aynı evde kaldığım arkadaşım sayesinde tanıştım. Ama bir zaman sonra oyunların ötesine geçerek üzerinde assembly (makine kodu) programlama dahi kasmışlığım vardır.


Bence bilgisayar tarihinde sınırları en çok zorlanan ve bu sayede sınırlarının ötesine taşınan bilgisayar olma özelliğini taşır.

Mesela Commodore 64 normalde ekranda aynı anda 8 adet sprite (oyunlardaki karakterleri oluşturan küçük ve hareketlendirilebilen resimler) kullanılabiliyorken, yapılan programlama hileleri ile bu sayı 64 ve üzerlerine taşınıyordu.

Aynı şekilde grafikler yani ekrandaki resimler normalde, 8x8 piksellik karakter alanında 16 renklik paletten fon ve ön plan rengi olarak 2 farklı renk olarak tanımlanabiliyorken FLI ve SH gibi tekniklerle bu sınırların da üzerine çıkılmış ve zamanın mükemmel bilgisayar grafikleri yaratılmıştır. O zamanlar PC'ler monochrome yani tek renk (siyah-beyaz ya da siyah-yeşil) ekrandan öteye geçemedikleri için bunlar büyük birer devrimdi. Detaylar için C64 grafik modlarına bakabilirsiniz.

O zamanın PC'leri renksiz olduğu kadar sessizdi de. Kasa içindeki hoparlörden gelen cızırtılı ve tekdüze bip seslerini saymazsak tabii ki... C64, ses konusunda da büyük bir devrim yaratan SID yongasını kullanıyordu ki Amiga ortaya çıkıncaya kadar bu konuda evrenin hakimi olmuştu. Hatta SID ile kompoze edilmiş C64 müzik dosyaları hakkında yüzlerce fan sitesini hala internette bulabilirsiniz.

Unutmadan söylemek istediğim önemli bir detay daha var: Bir zamanlar internette, Commodore 64'ün bir nükleer santralin kontrolünde kullanıldığını görmüştüm. Yine aradım ama bulamadım o sayfayı. Bulursam buraya ekleyeceğim.

O zamanlar, emektar Sinclair ZX Spectrum 128k +2 bilgisayarım ile karşılaştırmaya asla gönlüm razı olmasa da, (kusura bakma Speccy) C64'ün üstünlükleri, bilgisayar ve özellikle programcılık tarihine katkıları bence tartışılmazdır.


Daha detaylı ansiklopedik bilgi için (ingilizce);

http://en.wikipedia.org/wiki/C64
Enhanced by Zemanta

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çernobil'de Maske taksak Sarı Humma'ya yakalanır mıyız?

Scirra Construct 2 ile HTML 5 Oyun Yapalım

Dolar Fiyatı ile Jet Sosyete'den Koca Bulma Sanatı