Babalar Günü

Resim
Bu sene 21 Haziran Pazar günü kutlanacak olan Babalar Gününün tarihçesine bakacak olursak: "Bir Amerikan İç Savaşı gazisinin kızı olan Sonora Smart Dodd, Anneler Günü gibi babaların da bir günü olması gerektiğini düşünmekteydi. Dodd'un babası annelerinin yokluğunda altı çocuğunu tek başına büyütmüştü. Babasının doğum günü olan 5 Haziran'ın Babalar Günü ilan edilmesi için çalışmalara başlamış ama bu çalışmalar o tarihe yetişemeyerek kutlamalar haziran ayının üçüncü pazar gününe ertelenmiştir. Babalar Günü ilk kez 19 Haziran 1910'da Washington'un Spokane şehrinde kutlanmıştır. 1924 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Calvin Coolidge kutlamaları desteklemiş; ama resmi olarak Babalar Günü ilan etmemiştir. 1966 yılında ise o dönemin başkanı Lyndon Johnson, her yıl haziran ayının üçüncü pazarının Babalar Günü olarak kutlanacağını açıklayan bir bildiri yayımlamıştır. 1972 yılındaysa başkan Richard Nixon'ın imzasıyla Babalar Günü yasal olarak ABD'de resmi t...

Pardus, Tübitak ve Linux üzerine

vector version of this image
Image via Wikipedia
Daha önceki yazılarımdan hatırlayacağanız üzere, Pardus, Tübitak tarafından geliştirilen bir Linux Dağıtımı. 
Tübitak 'ta son dönemde yaşanan kadro değişiklikleri ve istifalar ile Pardus projesinin bir yol ayrımına geldiği görülüyor. Hatta, ondan tamamıyla umudunu kesip başka dağıtımların ya da çatallanmaların peşine düşenler de yok değil.
Peki Pardus'ta neler oluyor? Öncelikle topluluk portalı Özgürlük İçin sitesinden bir alıntı yapalım;
Pardus geliştiricilerinden Semen Cirit'in Geliştirici listesine gönderdiği ileti şöyle ;

"Merhaba,
İlk kararlı sürümünü 21 Ocak 2011'de çıkaran, daha sonra 2011.1 ve 2011.2 ile yoluna devam eden 2011 sürümü ailesi sona eriyor. Bu tarihten sonra Pardus 2011 için herhangi bir yazılım güncellemesi yapılmayacak. Bu sürümü kullanan ve emeği geçen herkese çok teşekkürler,"

Bu, aslında başlangıç değil, bunun öncesinde yaşananlar var:
Öncelikle Tübitak'ta bazı kadro değişiklikleri yaşandı. Ardından Proje Yöneticisi Erkan Tekman projeden ayrılacağını bildirdi ve ayrıldı. 
Sanırım tam da bu sıralarda öğrencilere tablet bilgisayar verilmesi ile ilgili "Fatih Projesi" 'nin işletim sistemi Microsoft Windows mu yoksa Pardus mu olsun diye tartışılırken, bakanın; "Bir de Tübitak'ın Pardus diye bir işletim sistemi var. Tabletler, Microsoft ile birlikte onu da destekleyecek" demesi, devletin Pardus projesini ne kadar ciddiye aldığını hepimize gösterdi.
Benzer şekilde, bu ülkenin Milli Eğitim Bakanlığı 'nın "e-okul" uygulaması, site sadece Microsoft Windows uyumlu hazırlandığı için, yine bu ülkenin bilim ve araştırma kurumu; Tübitak'ın işletim sistemini yani Pardus'u (ya da Linux'u) desteklemiyor.  Benim takip ettiğim kadarıyla 4 yıldır bu konu yazılıyor, çiziliyor, MEB'e bildiriliyor ama ne hikmetse, bir türlü çözülmüyor.
Sonunda, Pardus projesinin de "Devrim Arabaları"na benzediğini söyleyenler çok fazla. Ben de bu kadar emeğe gerçekten çok yazık olduğunu ve gelecek nesillere örnek teşkil edebilecek böyle bir "Özgür Yazılım" projesinin boş yere harcandığını düşünüyorum.

Ancak, tüm bunlara rağmen, Linux ve "Özgür Yazılım" fikri Pardus'tan çok önce ortaya çıktı ve Pardus ile de sonlanmayacak. Aksine, bu yaşananlar, bence "Özgür Yazılım"ın ne kadar haklı ve doğru yolda olduğunun göstergesi.

Pardus 2011 indirmek ve diğer sürümlere ulaşmak için şu linki kulanabilirsiniz >>> https://www.pardus.org.tr/eski-surumler/

Özgürlük ve Gelecek için; Linux ve Özgür Yazılım.

Enhanced by Zemanta

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çernobil'de Maske taksak Sarı Humma'ya yakalanır mıyız?

Scirra Construct 2 ile HTML 5 Oyun Yapalım

Dolar Fiyatı ile Jet Sosyete'den Koca Bulma Sanatı