Babalar Günü

Resim
Bu sene 21 Haziran Pazar günü kutlanacak olan Babalar Gününün tarihçesine bakacak olursak: "Bir Amerikan İç Savaşı gazisinin kızı olan Sonora Smart Dodd, Anneler Günü gibi babaların da bir günü olması gerektiğini düşünmekteydi. Dodd'un babası annelerinin yokluğunda altı çocuğunu tek başına büyütmüştü. Babasının doğum günü olan 5 Haziran'ın Babalar Günü ilan edilmesi için çalışmalara başlamış ama bu çalışmalar o tarihe yetişemeyerek kutlamalar haziran ayının üçüncü pazar gününe ertelenmiştir. Babalar Günü ilk kez 19 Haziran 1910'da Washington'un Spokane şehrinde kutlanmıştır. 1924 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Calvin Coolidge kutlamaları desteklemiş; ama resmi olarak Babalar Günü ilan etmemiştir. 1966 yılında ise o dönemin başkanı Lyndon Johnson, her yıl haziran ayının üçüncü pazarının Babalar Günü olarak kutlanacağını açıklayan bir bildiri yayımlamıştır. 1972 yılındaysa başkan Richard Nixon'ın imzasıyla Babalar Günü yasal olarak ABD'de resmi t...

Oyunların milliyeti olur mu?

Games
Games (Photo credit: Ian D)
Oyunlar, boş zamanlarımızın vazgeçilmezleri. Tabii ki bilgisayarların ve internetin hayatımıza girmesi ile oyunlar yeni bir ortama taşınmış oldu. 1980’lerde başlayan, bilgisayar oyunlarının popülerleşme süreci, teknoloji ve internetin çılgınca yükselişi ile günümüzde en hareketli günlerini yaşıyor. Özellikle son dönemde, telefonlarımızın akıllı hale gelmesi ve fiyatlarının ucuzlayıp ulaşılabilir olan tablet pc’lerin yaygınlaşması ile bu yükseliş daha da ivme kazanmış görünüyor.

Teknoloji ve internetin gelişmesi ile yeni bir fenomen ortaya çıktı; Sosyal Ağlar. Önce Facebook, sonra Twitter, Google + ve diğerleri. Sosyal ağların gelişimi, oyunlara da yansıdı ve bu siteler üzerinde arkadaşlarınız ya da dünyanın başka yerlerindeki insanlarla oynayabileceğiniz oyunlar ortaya çıktı. Bunların en popüleri şüphesiz ki bir çiftlik oyunu olan Farmville idi. Bu oyunda çiftliğinizde tarım ve hayvancılık yapıyor, çeşitli ödül ve aleti, arkadaşlarınız ile paylaşabiliyor, sosyal ağın imkânları ile yeni arkadaşlar edinebiliyordunuz. İşte bu noktada, herkesin kendi dilinde kullanabildiği arayüzler sayesinde, siz uygulama ile Türkçe iletişim kurarken, Amerikalı kullanıcı İngilizce, Japon Japonca, diğer tüm dünya vatandaşları da kendi dillerinde iletişim kuruyor, ancak herkes oyunun ortak dilinde buluşuyordu. Hatta Second Life gibi bazı uygulamalar, chat ortamınızdaki sohbetlerinizi anında Google translate ile sizin dilinize çevirerek olaya farklı bir boyut getiriyordu. Yakında konuşmalar bile anında tercüme edilecek gibi görünüyor.


Sonuç olarak, günümüz teknolojisi, globalleşmeyi ve anti-milliyetçiliği oldukça destekler görünüyor. Globalleşme, kültürlerin renklerini soldurmadıktan sonra, bence de doğrusu bu. Aslında ne kadar da birbirimize benziyoruz, farklı diller konuşsak, farklı yemekler yesek, farklı giyinsek dahi…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çernobil'de Maske taksak Sarı Humma'ya yakalanır mıyız?

Scirra Construct 2 ile HTML 5 Oyun Yapalım

Dolar Fiyatı ile Jet Sosyete'den Koca Bulma Sanatı