Babalar Günü

Resim
Bu sene 21 Haziran Pazar günü kutlanacak olan Babalar Gününün tarihçesine bakacak olursak: "Bir Amerikan İç Savaşı gazisinin kızı olan Sonora Smart Dodd, Anneler Günü gibi babaların da bir günü olması gerektiğini düşünmekteydi. Dodd'un babası annelerinin yokluğunda altı çocuğunu tek başına büyütmüştü. Babasının doğum günü olan 5 Haziran'ın Babalar Günü ilan edilmesi için çalışmalara başlamış ama bu çalışmalar o tarihe yetişemeyerek kutlamalar haziran ayının üçüncü pazar gününe ertelenmiştir. Babalar Günü ilk kez 19 Haziran 1910'da Washington'un Spokane şehrinde kutlanmıştır. 1924 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Calvin Coolidge kutlamaları desteklemiş; ama resmi olarak Babalar Günü ilan etmemiştir. 1966 yılında ise o dönemin başkanı Lyndon Johnson, her yıl haziran ayının üçüncü pazarının Babalar Günü olarak kutlanacağını açıklayan bir bildiri yayımlamıştır. 1972 yılındaysa başkan Richard Nixon'ın imzasıyla Babalar Günü yasal olarak ABD'de resmi t

Trolden, Çok Kullanmalık, Sahte Twitter Hesabı


Son dönemde Twitter'da "ünlüler adına sahte hesap açma" etkinlikleri oldukça arttı. Ferhan Şensoy ve Şener Şen bunun son dönemdeki kurbanlarından (tekrar ve yeniden). Hatta Şener Şen hesabı açan kişi, işi iyice ileri götürüp "Neşet Ertaş ile fotoğrafım, ah ah, hey gidi günler" kabilinden gayet şizoid twitler atabiliyor, hatta hesabına "Official Account / Resmi Hesap" ibaresi koyabiliyor. Bir çok masum ve saf Twitter kullanıcısı da (ki bunlara gerçek ünlüler de dahil), araştırıp soruşturmadan, "Ortama hoşgeldin ağbi/apla" diyerek takibe ve like'a başlıyor. Ve bu zararsız görünen küçük yalan kartopu, büyüye büyüye kocaman bir Yalan Çığı'na dönüşüyor, Post Truth ile zorla sokulduğumuz şu Yalan Çağı'na yakışır şekilde.. Son gördüğümde Cem Yılmaz dahi dayanamayarak "Şener Abi'nin herhangi bir sosyal medya hesabı yoktur" diye açıklama yaptı, sanırım bu tarz konulardaki ve Şener Şen hakkındaki hassasiyetlerinden ötürü.
Bu "Sahte Ünlü Hesabı Açma" meselesinin, bir psikolojik bozukluktan ziyade başkası üzerinden rant kapma, para kazanma sevdası sebebiyle olduğunu düşünenlerdenim. Yani biri sizin kimliğinizi çalıp onunla bir dükkan açıyor bir anlamda. Çünkü artık sosyal medya, Instagram'ı Facebook'u, Twitter'ı, Ekşi Sözlük'ü ile, sosyallikten öte geçip, bir semt pazarı haline geldi. Alternatif tıp ürünleri, cinsel sağlık şeyleri, her türlü koçluk, spiritüel, astrolojik hizmetler, sosyal medyadaki bu kanallar üzerinden gayet yüksek miktarlarla ve cirolarla satılıyor. E, kenarda milyon takipçili bir "ünlü sosyal medya hesabı"nız varsa, buradan yapacağınız ufak reklamlar, ad geçirmeler size satış ve kâr olarak geri dönecektir, en masum haliyle.
Aslında Twitter gibi ortamlarda "teyit.org" benzeri "sahte hesap" dedektifleri çıkıp bu tarz bir hizmet verebilir. Ki Şener Şen konusunda teyit.org böyle bir sahtecilik ifşasında bulundu. Kendilerine tekrar teşekkürler, yalanı değil, gerçeği arayan tüm sosyal medya kullanıcıları adına.
Asıl çözüm ise biz kullanıcılarda. Yorum yazdığımız, tekrar paylaştığımız ya da beğendiğimiz bir paylaşımın sahibinin kim olduğundan emin olmadan bu saydıklarımı yapmamamız gerekiyor. Çünkü sosyal medya manipülasyona çok ama çok açık bir mecra. Ben de zamanında, hem de bir kaç sefer, gaza gelip saçma sapan paylaşımlar yaptım, sonra durumun farkına varıp bu işe bazı kurallar koymam gerektiğini anladım ve ondan sonra o doğrultuda davrandım. Ama yine de tekrar tongaya düşmem an meselesi. Çünkü hırsız, nasıl siz bir açığı kapadıkça başka açık bulursa içeri girmek için, sosyal medyadaki yalancılar, troller de aynı yöntemleri izliyor maalesef.

Bunlarla kısmen bağlantılı, Simülasyon Argümanı ve hatta Simülakra hakkında bir yazı planlıyorum. Orada görüşmek  dileğiyle.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çernobil'de Maske taksak Sarı Humma'ya yakalanır mıyız?

Spore

Asimov'un "Üç Robot Yasası"